Sidor

lördag 11 december 2010

Vörtbröd!

Nu ska jag ge er ett recept som faktiskt inte jag har bakat, utan min fantastiska man. Jag kom hem ganska sent en kväll här i veckan och det doftade alldeles ljuvligt i köket. Så för att baka ert eget vörtbröd  (för dem man köper är verkligen inte goda) till jul, så behöver ni följande:

Tíll 4-5 limpor
1 flaska 33 cl porter
2 flaskor à 33 cl julmust
150 g smör
100 g jäst
1 msk kinesisk eller japansk soya (går säkert att använda en mindre mängd vanligt salt om man ej har soya)
1 dl mörk sirap (maken tog brödsirap)
2 msk stötta pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk malen ingefära
(1-2 dl russin, jag avskyr russin i bröd, så min älskade make uteslöt det)
ca 3,7 l   ( 2 kg) rågsikt

Värm porter och julmust tillsammans med smöret. Det ska vara fingervarmt när det rörs ut med jästen. Tillsätt resten av degspadet , soya, sirap och kryddor (russin). Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa i 10-15 min. Dela i 4 eller 5 delar. Fyra limpor får lagom plats på en plåt, resten av degen kan göras till en ensam limpa, eller varför inte frallor!
Lägg limporna på plåten och låt jäsa i 30-40 min. Pensla lite smält matfett mellan bröden, så går det lättare att få isär dem om dem gräddas ihop.
Grädda i 225 grader i ca 30 min. Pensla bröden med vatten efter gräddningen, låt svalna under bakduk.

Må väl smakas!
                                                                                                                                                                         Receptet kommer ifrån boken; Stora julboken, ica förlaget 1978. Detta är en husbibel i vårat hem i jultid, man kan hitta den billigt på loppisar.  Den innehåller mycket bra recept och tips. Sen är den ju väldigt skön i sin 70-tals anda. Jag rekommenderar den verkligen!


                                          
                                        Eder Fru W