Sidor

måndag 6 december 2010

Aprikosmarmelad!

Här kommer receptet på aprikosmarmeladen.
500g torkade aprikoser (jag rekommenderar dem från saltå kvarn, väldigt fina i konsistens och smak)
2l vatten

Lägg dem hela aprikoserna i en skål och täck med vatten. Låt stå med lock över i 4-5 dagar i kylen.  Titta till dem under tiden och kolla ifall dem behöver mer vatten.

Tag nu fram dem och häll bort resterande vatten, jag sköljde dem också lätt. Ställ en gryta på spisen med ca 1-2 l vatten och ca 1 kg socker, börja med den mindre mängden vatten och fyll på mer senare om det skulle behövas. När vattnet börjat koka och sockret löst sig så häll ned aprikoserna, låt småkoka i ca 30 min. Häll sedan ned 1½ tsk salt. Låt koka nån minut till och gör sedan marmeladprovet.

Vilket du gör så här; ta fram en assiett, häll upp en sked av marmeladen och lägg in assietten i kylskåpet. Meningen är att det ska kylas fort. Ta fram efter 2-3 minuter.  Dra skeden igenom marmeladklicken, om fåran som bildas ligger kvar och inte går ihop på en gång, då är marmeladen klar.



Den är otroligt god till ostar. Funderar även på om man inte skulle kunna göra som efterättspiroger, filodeg och marmeladen som fyllning. Kanske servera en kula vaniljglass till!
Njut av den fantastiska smaken!

Eder Fru W

Köttbullar!


Idag har jag och barnen lagat egna köttbullar. Slog upp ett recept i husmoderns köksalmanack 1960, för att se propotionerna och sen gjorde jag om receptet till mitt eget.

Ni behöver;

2 kg köttfärs 15 %
3 små gula lökar
3 kokta kalla potatisar
2 ägg
2-3 tsk vitpeppar hel
2-3 tsk kryddpeppar hel
1-1½ msk salt
½ dl ströbröd
2 dl mjölk
                                                                 Gör så här;

Finhacka löken och låt den svettas utan att ta färg i stekpannan. Riv potatisen grovt. Blanda ströbröd och mjölk, låt stå för att svälla en stund. Mortla vit- och kryddpepparn.
Blanda köttfärs, kryddor, potatis, lök, ströbrödssmeten och ägg. Rulla till bollar och lägg på en plåt. Klicka ut små bitar av smör runt omkring. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna!
 Nu är köttbullarna klara för frysen, när dem sedan ska ätas så bryner ni dem väldigt lätt. Enbart för att få en liten stekyta.

 


Det blev även dagens lunch för familjen!

Eder Fru W!