Sidor

torsdag 19 januari 2012

Skralaveckan Tips 1!

Så här i slutet av januari så kan det vara skralt i kassan. Men när det är så har jag märkt att jag blir superkreativ i köket. Vad har jag och vad kan jag göra av det!? Soppor och grytor är fantastiska, då spelar det nästan ingen roll vad som finns i bara man kryddar gott. Grytor är nog min favorit att laga alla tider på året. Förstår inte vad som är så svårt med att köpa en köttbit, skära stora grytbitar och sen låta grytan puttra i timmar. Den sköter ju sig själv och det blir massor av mat.

Det jag alltid försöker ha hemma är:
Lök
Morötter
Vitkål
Rödbetor färska
Mjölig Potatis
Torkade och frysta kryddor
Linser
Torkade Bönor och Ärtor

Med detta kommer man jättelångt och det är billiga ingredienser. Vi äter inte mycket pasta i vår familj då vi märkt att vår äldsta son blir dålig av för mycket mjölbaserad mat. Broccoli och avocado är basföda hos oss. Jag älskar min mans köttfärssås med kokt broccoli till. Saknar inte alls pastan.


Mitt första tips för skrala veckan mat är en pastasås. Men vi har även ätit den som tillbehör till kycklingen eller fisken ( istället för potatis och pasta).


3 stora gula lökar
1 kg grovt rivna morötter
2 brk tomatkross
½-1 brk vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 brk creme fraiche, den feta varianten
2 msk tomatpuré
Oregano
Persilja
Salt & Peppar

Fräs lök och morötter. Häll i tomatkross, tomatpuré, vatten, buljong och oregano. Koka på medelvärme i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar. Häll i creme fraichen och strö över persilja.

Receptet är beräknat för en stor familj. Så antingen minskar du ned det eller så har du matlådor i frysen.

Ha en smaklig måltid!

Eder Fru W!