Sidor

söndag 5 december 2010

2:a Advent

Andra advent firades med ett vaniljkola kokeri. Väldigt smaskigt enligt make och barn.

Till ca 50 st
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vit sirap eller glukos
1 tsk vaniljpulver (använder du vanillinsocker ta 1 msk)

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Passa så att den inte bränner vid eller kokar över. Men kolasmeten ska hela tiden bubbla.

Koka i 15-30 minuter, beror lite på storleken av grytan. Det tar längre tid om du använder dig av en liten gryta.

Har du en termometer ska kolan bli 124 grader, annars får du som mig använda dig av kulprovet.  Häll ett par droppar av smeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en kula så är det färdigt. Kulan får inte kladda utan måste hålla ihop.

Häll upp i formar, jag använder mig gärna av silikonformar, men vanliga formar går också bra.

Eder Fru W

Julklappar!

Vad ger man till personer som redan har allt och inte direkt önskar sig något?! Jag har bestämt mig för att göra några av mina julklappar själv. På bilden ser ni nu apelsinmarmelad och aprikosmarmelad. Båda riktigt goda. Jag utgick från ett färdigt recept men ändrade i det lite så att det skulle passa den som inte gillar för söta saker. Så jag har faktiskt i en hemlig ingrediens. Hoppas personen som ska få dessa burkar kommer att uppskatta dem. Men det tror jag faktiskt, annars skulle jag inte lägga ned tiden på att göra dem.

Recept kanske kommer senare!

Eder Fru W