Sidor

måndag 3 juni 2013

Rabarber

När längtan är som störst att få skörda nånting i trädgården så är rabarbern helt ljuvlig. Trivs den på sin plats så kan de ge enorma mängder. Jag bockar ödmjukast inför naturens kraft och tar tillvara. Allt det kostar mig är tid, energi och lite pengar till sockret.



Saft, kräm, marmelad, lemonad, pajer och godis!

Jag tycker inte om att slänga rabarberresterna som blir kvar efter att jag silat av saften. Det finns massor av smak kvar i dem, plus att nu finns en färdig sötma. Jag har tidigare år fryst in i fryspåsar och sedan använt under vintern till bak och pajer. Hur gott som helst! I år har jag provat att koka marmelad, jag la till lite syltsocker. Kokade upp och sen ner i steriliserade burkar.
 




Nytt för i år för oss är att använda rabarbern i matlagningen. Maken gjorde en helstekt kyckling, där han petade in resterna efter ett saft kok under skinnet. La även lite på och runtomkring kycklingen. När den var färdig använde vi skyn till att göra en sås. Helt ljuvligt!!!! Det va nog den godaste kyckling jag ätit på länge.


Jag älskar att experimentera med smaker. Tycker inte om när nånting bara smakar sött, det måste finnas ett djup, en underton av smak. Vill jag enbart ha något sött kan jag köpa mataffärernas billiga blandsaft. Där händer baske mig ingenting!
Ofta i recept står det att man ska använda kanelstång, men va inte rädd för att prova andra smaker. Visst har du en begränsad mängd rabarber kanske du inte vill "go bananas" i köket. Men tänk va du kan missa, du kanske hittar just den där smaken som får det att kittla dödskönt i kistan.
 Rosmarin, mynta, rödbeta, kardemumma och ingefära, bara för att nämna några.

Nu vill jag lista ut om det går att färga garn med rabarber!

Eder FruW!