Sidor

onsdag 9 februari 2011

Dagens middag

Blev en ren njutning. Tyvärr hann jag inte knäppa något kort, men receptet kommer från det senaste nummret av Lantliv. Jag lånade tidningens fina bild. Ni får inte receptet som det är skrivet i tidningen då jag gjorde om det.


Savojdolmar
4 portioner
1savojkålshuvud
1½ dl hela korn av dinkelvete
grönsaksbuljong
200g färdig förvällda tratt/höst kantareller
2 schalottenlökar
olivolja
2 tsk provencalska kryddor ( den frysta varianten)
3 dl grädde
150g chevre
skal av en ½ citron (ekologisk)
1-2 msk citronsaft
2 dl torkade tranbär
råströsocker
salt o peppar

Lägg tranbären i blöt i en liten skål.
Skär försiktigt av savojkålens blad nere vid roten. Du behöver ca 10-12 blad. Koka dem i rikligt med vatten och buljong i 5 min. Ta upp och låt rinna av. Koka dinkelvetet enligt anvisningarna på förpackningen, tillsammans med grönsaksbuljongen.
Finhacka löken och fräs den tillsammans med svampen. Rör i de provencalska kryddorna lite salt o peppar. När dinkelvetet är färdigt rör ned i svampblandningen. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll savojkålsbladen med svampblandningen, ca 2-3 msk per blad. Lägg i en ugnsäkerform.
Koka nu upp grädden, smula ned chevren, smaka av med citronskalet, saften och peppar.
Häll såsen över dolmarna och sätt in ugnen i ca  20 min. Gratinera tills dolmarna fått fin färg.
Nu när det är färdigt görs en tranbärssylt att servera till.
 Koka upp tranbären tillsammans med lite vatten. När bären svällt, häll på sockret, allt efter eget tycke o smak. När sylten är klar, kyl snabbt av. Vi tycker om väldigt lite socker och därför skriver jag heller inget mått. Vi vill gärna behålla lite av den sura smaken. Medans vi åt tänkte jag att det skulle fungera bra med lingonsylt också.  

Servera nu dolmarna med sylten och eventuell sallad.

Så fantastiskt gott, Lite trixigt att laga med alla moment, men helt klart värt det! 
Njut väl,
Eder Fru W!