Sidor

söndag 19 december 2010

Barndomsminnen!

Denna kaka bakade min pappa ofta när jag och mina syskon fortfarande bodde hemma. Så doften väcker många minnen till liv. Sen att den är fantastiskt god och nästan smälter i munnen gör det hela ännu mer underbart!
Pappas mjuka pepparkaka!

8 dl mjöl
6 dl socker
3 msk av min egen kryddblandning eller 1 påse färdig pepparkakskrydda
3 tsk bikarbonat
6 dl filmjölk
150 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. tillsätt sedan filmjölken och smöret.

Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt. Pensla med lite olja (smaklös) eller smör. Häll upp smeten i formen och grädda på 200 grader i ca 25 min.

När kakan är färdig, låt den ligga kvar i plåten och svalna lite. Skär sedan, med en vass kniv, lagom stora fyrkanter som passar er. Jag tar 4 rutor från kortsidan och 6 rutor från långsidan. Nu är det även lämpligt att strö över ett tunnt lager av socker på kakan.

Låt er väl smakas!

Eder Fru W!

Vit Chokladtryffel!

Dagens julgodis är vit chokladtryffel garnerad med pistaschnötter.

Till ca 17 st behöver ni;

150 g vit choklad
0,4 dl creme fraiche
20 ml limoncello ( likör/snaps)
1 msk kokosflingor
1 msk smör
rivet skal av en ½ citron

Smält chokladen över ett vattenbad, rör ned creme fraichen. Rör sedan ned en ingrediens åt gången med smöret allra sist. Häll sedan upp i formar, jag har använt mig av småkaksformar men det går lika bra med knäckformar.

Garnera med pistachsnötter. Jag la även lite snöflingeströssel på toppen, men det är ju helt valfritt.



                                                          Eder Fru W!