Sidor

onsdag 13 juni 2012

Rabarber!


Tack vare generösa vänner så är jag nu inne på min tredje sats rabarbersaft. Jag kokar den inte utan den får stå i 3 dagar och sen silas och sötas. I år experimenterade jag lite och har nu en liten hemlig ingrediens. Det blev supergott! Färgen är helt fantastisk, tänk om man kunde hitta ett garn i den nyansen.

Gör så här:

ca 3kg rabarber skurna i 2cm stora bitar
Lägg i en skål tillsammans med
1 stor citron skivad
Häll över
3,5 liter kokande vatten
Lägg över ett lock och låt stå i 3 dagar
Sila nu av rabarberna
Tillsätt citronsyra 30g och natriumbensoat 1 krm
Rör runt och häll nu i socker efter tycke och smak.
Jag gillar en lite surare saft, så för mig blev det ca 1,2 kg socker.

Smaka njut och lev väl!
Eder FruW.

Middagstid!

Sommarsoppa och prästgårdsbröd!

Serverat på Pärlan från gefle porslinsfabriker.

Kan det bli godare än så här?!
Eder Fru W!

Den blomster tid nu kommer....

Så här i skolavslutningstider så  äts det en hel del tårtor. Själv fick vi äran att fira skolavslutning i måndags redan, för allra första gången fick jag sitta i kyrkan som stolt mamma till en kille som vuxit så otroligt mycket under det gångna året.  Detta firade vi naturligtvis tillsammans med Farmor och Farfar hemma vid köksbordet med en hembakad gräddtårta. Full med jordgubbar på toppen.
Med det bästa tycker jag är fyllningen. Jag har alltid ett lager vaniljkräm  i tårtan, mildheten passar bra till i stort sett alla smaker.
När jag var yngre använde jag alltid pulver varianten. Men det är så vansinnigt enkelt att koka sin egen kräm.

Framförallt så är det mycket godare!
3 dl mjölk
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk socker

Blanda i en gryta, sjud under omrörning tills det att krämen fått en tjock och porös konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver ½ tsk,  använder du vanillin så ta 1-1½ msk. Vanillin ger i mitt tycke en mer konstgjord smak. Jag föredrar vaniljpulvret.

Ha en underbar dag!
Eder Fru W.