Sidor

söndag 5 december 2010

2:a Advent

Andra advent firades med ett vaniljkola kokeri. Väldigt smaskigt enligt make och barn.

Till ca 50 st
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vit sirap eller glukos
1 tsk vaniljpulver (använder du vanillinsocker ta 1 msk)

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Passa så att den inte bränner vid eller kokar över. Men kolasmeten ska hela tiden bubbla.

Koka i 15-30 minuter, beror lite på storleken av grytan. Det tar längre tid om du använder dig av en liten gryta.

Har du en termometer ska kolan bli 124 grader, annars får du som mig använda dig av kulprovet.  Häll ett par droppar av smeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en kula så är det färdigt. Kulan får inte kladda utan måste hålla ihop.

Häll upp i formar, jag använder mig gärna av silikonformar, men vanliga formar går också bra.

Eder Fru W

Inga kommentarer: