Sidor

torsdag 10 februari 2011

Hårt och knaprigt!

För ett tag sedan baka de jag mina första skorpor och sedan dess tycker jag att köpeskorpor bara är smaklösa. Jag hade inbillat mig att det skulle vara krångligt att baka dem, men icke det är hur lätt som helst. Perfekt om du ändå ska använda ugnen senare under dagen för annan bakning eller matlagning. Då är den ju lite varm i förväg.
 Ett av mina favorit recept kommer från boken "Baka Nyttigare av Meta Strandberg", inköpt på loppis för ringa 5 kr. Så är ni intresserad av att baka med lite mer hälsa i åtanke, så försök få tag på den.

Honungsskorpor
ca 50 st
25 g jäst
2½ dl mjölk
½ dl olja
3 msk honung
1/4 tsk havssalt
2 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
(jag använder mer grahamsmjöl och drar ned på vetemjöls mängden)

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Värm resterande mjölk, olja och honung till 37 grader
och häll över jästen.
Tillsätt salt och mjölsorterna.
Blanda ihop och knåda degen.
Dela degen i två delar och rulla till längder, dela längderna i 12 delar.
Forma små bullar.
Lägg på en plåt och låt jäsa ca 30 min, till dubbel storlek.
Grädda i 8-10 min på 225 grader
Ta ut bullarna och låt dem svalna av, dela deassa sedan i två.
Lägg halvorna på plåten och in i ugnen för rostning på 250 grader, tills dem fått färg.
Torka dem sedan i ca 60 min på 100 grader. Skorporna känns nu väldigt lätta.

Ett litet husmors tips; Behöver du sedan skorpmjöl till något annat bak så är det bara att finkrossa skorporna.

Jag gör alltid dubbelsats när jag bakar dessa. Då finns det ett tag framåt, men sedan är vi fem stycken i vår familj. Många skorpglada pojkar.


Blev lite kvällsfika för barnen och maken igår kväll.
Eder Fru W!

Inga kommentarer: